Acasă - Blog

Circuit de încărcare a bateriei Li-Ion de 3,7 V

Circuit de încărcare a bateriei Li-O baterie Li-ion sau litiu-ion este o baterie reîncărcabilă care folosește un compus de litiu intercalat pe capătul pozitiv și grafit la terminalul negativ. În majoritatea electronicelor de consum, bateriile Li-ion de 3.7V sunt de la torțe de calculatoare până la baterii vehicule electrice. Pe de altă parte, un încărcător de baterii este o aplicație folosită pentru stocarea energiei într -o baterie, deoarece rulează un curent electric prin ea. Ele limitează rata cu care trece curentul/tensiunea prin baterii pentru a preveni supraîncărcarea. Prin urmare, acest articol se va scufunda adânc în evidențierea curentului de încărcare sau a tensiunii și a materialelor pe care să le utilizăm pe măsură ce proiectăm circuitele de încărcare a bateriei cu ioni litiu.

3,7V Litiu-ion încărcător de baterie Circuit- Schema schematică

Este un exemplu de încărcător de baterii Li-ion care poate încărca o baterie de ion litiu de 3,7 V folosind o sursă de alimentare 5VDC. Bateria folosește un microchip MCP73831, un controler avansat valoros pentru aplicații limitate și aplicații sensibile la costuri. Circuitul aplică un algoritm de tensiune/ curent constant cu condiții predeterminate și încetarea sarcinii.  

Circuit de încărcare a bateriei Li 1

(O diagramă schematică a unui încărcător de baterii cu litiu de 3,7 V)

Proiect de încărcare a bateriei cu litiu-ion- folosind MOSFET, LM317

În primul rând, trebuie să identificăm că bateriile cu ioni de litiu sunt mai de unică folosință pentru supraîncărcare sau curent inițial ridicat, caracteristică cunoscută sub numele de încărcare la o rată de 1C. În acest moment, C simbolizează valoarea AH a bateriei care primește încărcarea. De obicei, valoarea standard este de 0,5c. Cu toate acestea, nu este recomandabil să se utilizeze aceste încărcări extreme, deoarece provoacă stres asupra bateriei, ceea ce duce la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, iată câteva ICS încărcător de baterii.  

Circuit de încărcare a bateriei Li 2

(Imaginea unui încărcător de baterii Li-ion)

Încărcător Li-ion folosind un singur MOSFET

Este unul dintre cele mai ieftine și necomplicate încărcătoare Li-ion pe care le puteți face. Pentru a crea acest circuit simplu, veți avea nevoie de un MOSFET, un cronometru și un rezistor de 470-ohm ¼ watt. Cursul nu are reglementări ale temperaturii bateriei, așa că nu uitați să utilizați un curent de circuit de intrare scăzut. Cantitățile constante recomandate de curent sunt de aproximativ 0,5C.  

Circuit de încărcare a bateriei Li 3

(Un desen al unui circuit de încărcător Li-ion folosind un singur MOSFET)

Circuit de încărcare a bateriei cu ioni de litiu folosind LM317

Materiale necesare

Trei rezistențe: R1 (330Ω), RV1 (1kΩ) și R2*(2,2Ω, 1/2 -watt)

Doi condensatori: C1 (1000µF, 25V) și C2 (100NF)

Semiconductori: LM317 (regulator de tensiune pozitivă variabilă), BC547 (tranzistor NPN cu scop general) și 1N4007 (diodă de redresare)

Diverse

Două bloc terminal

Funcționarea încărcătorului de baterii Li-Ion folosind IC 317

Circuitul folosește tranzistoarele IC LM317 și NPN pentru senzor și limitator de curent, împiedicând o situație de supraîncărcare. Când curentul este lăsat să curgă în curs, IC 217 limitează curentul și generează o tensiune de ieșire de 3,9V la bateria cu litiu conectat. Pe de altă parte, temperatura este controlată de cele două tranzistoare NPN conectate la pinul ADJ. Pinul ADJ este întemeiat astfel încât, în cazul în care se desfășoară tranzistoarele, se creează un scurtcircuit, rezultând curentul de ieșire la oprirea bateriei.  

(Un desen al unui circuit de încărcare a bateriei Li-ion folosind IC 317)

Circuit de încărcare a bateriei Li-Calibrări pas cu pas

ProiectarCircuit de încărcare a bateriei Li-e PCB 

Mai jos este un PCB lateral component al unui circuit de baterii cu litiu-ion.  

(O imagine a modulelor de încărcare Li-ion- partea componentelor)

Circuit de încărcare a bateriei Li-Încărcare și performanță

În timpul descărcării, procesul de încărcare implică ioni de litiu care navighează de la electrodul negativ la electrodul pozitiv. Opusul se întâmplă la încărcare.

Întreținerea bateriilor Li-ion are nevoie de cerințe minime și instrucțiuni simple; Cu toate acestea, sunt aplicații esențiale. De exemplu, asigurați -vă că tăiați curentul/ tensiunea la întregul nivel de încărcare oferă o tensiune constantă și o alimentare constantă de intrare a curentului. Nu lăsați bateria să se descarce complet. În plus, încărcarea/descărcarea tensiunii bateriei afectează temperatura bateriei, care vă aflați în intervalul de temperatură a camerei. Acesta va avea bateria funcționând cu succes.  

Circuit de încărcare a bateriei Li-Avantaje 

Accesibil și ieftin producătorului

Deconectarea foarte scăzută

Prin urmare, tehnologia veche s -a maturizat și există suficiente informații despre baterii.

Necesită puțină întreținere

Circuit de încărcare a bateriei Li-Dezavantaje

Nu se poate stoca bateria în timp ce este externat

Necesită protecție împotriva supraîncărcării sau descărcării prea departe

Îmbătrânirea cu timpul, fie că este folosit sau nu

Necesită protecție împotriva supraîncărcării sau descărcării prea departe

Îmbătrânirea bateriei cu timp, fie că este utilizat sau nu

Concluzie

  În general, bateriile Li-ion au o durată de viață a bateriei mai mare și cresc semnificativ dacă adâncimea fiecărei descărcări se află în limita capacității de 80% din capacitatea nominală. Cu toate acestea, dacă monitorizarea manuală a bateriei dvs. este o sarcină, puteți adopta un circuit automat pentru a -l păstra în siguranță și pentru a asigura o durată de viață mai lungă a bateriei. De exemplu, TP4056 IC are o caracteristică automată automată și de reîncărcare automată. În cele din urmă, vă rugăm să luați legătura cu noi pentru orice întrebări despre bateriile cu litiu-ion sau circuitele acestora.    

Hommer Zhao
Bună, sunt Hommer, fondatorul WellPCB. Până acum avem peste 4.000 de clienți în întreaga lume. Dacă aveți întrebări, puteți să mă contactați. Mulțumesc anticipat.

Servicii