Circuit AGC-Controlul automat al câștigului (AGC) ajută la rezolvarea problemelor de intrare și ieșire a semnalului, în special semnale fluctuante. Atât de mult știi deja; Cu toate acestea, oamenii de obicei trec cu vederea mecanismul său sau chiar modul în care acesta poate da un semnal de ieșire stabil. Din fericire, analizăm detalii despre circuitul care consolidează toate faptele despre sistem pentru toți cei curioși despre circuitul AGC.
1. Ce este circuitul AGC?
Controlul automat al câștigului este un sistem de reglare a amplitudinii în circuitul electronic într -un amplificator, asigurând semnalul de ieșire la un nivel constant.
În ciuda variației de amplitudine a semnalelor primite, acesta ajustează semnalul mediu de ieșire, care modifică câștigul amplificatorului.
Sistemul funcționează într -o buclă de feedback, ceea ce înseamnă că semnalul de ieșire își găsește drumul înapoi ca semnal de intrare. Circuitul poate redirecționa apelul înapoi în sistem printr-un lanț cauzal-efect, rezultând un ciclu de buclă.
De asemenea, sistemul poate facilita corecțiile și se poate ajusta la modificări, de unde și sistemul AGC cu buclă închisă.
Diagrama blockchain a circuitului AGC
2. Care este funcția AGC?
AGC este o metodă standard de recuperare a câștigului în procesarea seismică. Atunci când studiază undele seismice marine, oamenii de știință aplică sisteme AGC la date. Aplicarea AGC pe date o face mai vizibilă, deoarece oamenii de știință nu pot percepe unele informații fără ea. Informațiile pierdute se datorează descompunerii amplitudinii.
Este ideal, deoarece efectele de amplificare sunt automate asupra amplitudinii semnalului electric.
Aplicația se bazează pe o urmă de urmărire folosind o lungime a operatorului AGC. Prin urmare, procedura ajută la calcularea amplitudinilor printr -un factor de scară în lungimea operatorului AGC.
În special, lungimea operatorului AGC, cunoscută și sub denumirea de fereastra AGC, este esențială pentru corectarea câștigului AGC și, în general, are o durată de milisecundă.
Fereastra AGC este o durată de milisecunde pe care oamenii de știință le folosesc pe eșantionul de date seismice la constante de timp diferite.
Este alegerea ideală a instrumentului de procesare, deoarece este ușor de aplicat și de utilizare pentru cei familiarizați cu conceptul. Cu toate acestea, are deficiența de ștergere a informațiilor despre amplitudine în datele seismice.
3. Principiul de bază de lucru al AGC
Principiul simplu al sistemului AGC este de a avea un control automat al ieșirii semnalului. Face acest lucru prin schimbarea amplitudinii de intrare variabilă a unui receptor radio pentru a avea egalizarea amplitudinii de ieșire.
Sistemele automate ale circuitului de control al câștigului efectuează, de asemenea, modularea amplitudinii la semnale solide.
Tensiunea de prejudecată a DC din emițător controlează câștigul din amplificatoare la fel cum se întâmplă în circuitele de tub. Sistemul AGC elimină necesitatea de a reajusta din nou atunci când există rezistența semnalului fluctuant.
Este important de menționat că câștigul este raportul dintre amplitudinea de ieșire constantă și nivelul semnalului de intrare într -un circuit de amplificator.
Receptoare de tranzistor bipolar cu funcția de sistem AGC, necesitând putere din cauza semnalului de câștig trimis înapoi.
Dacă există suficientă variație de putere AGC, curentul de bază poate controla cu ușurință curentul emițătorului.
4. Circuitul AGC
Această secțiune va funcționa la un proiect care necesită un circuit AGC. Scopul nostru este să amplificăm semnalele audio ale microfonului.
Demonstrația va arăta funcționarea unui amplificator audio de câștig de frecvență maximă, fără a uita circuitele amplificatorului.
Vom analiza componentele individual și apoi vom vedea cum se raportează într -un circuit.
i. Connector microfon
Conectorul microfonului are un circuit care îl face un dispozitiv activ pentru transmiterea semnalelor audio slabe.
O diafragmă vibrează din cauza semnalului slab și comunică pe parcursul cursului ca curent. Undele sonore intră în microfon sub forma unui semnal de intrare slab, cu lungimi de undă variabile.
Curentul trece printr-un rezistor în tensiune continuă în circuitul nostru de microfon. Un condensator de cuplaj separă semnalul de intrare variabil în cursurile următoare.
Schema de circuit a conectorului de microfon
ii. Circuit AGC–amplificator de tensiune
În această etapă, amplificatorul, cu un singur tranzistor, amplifică un semnal audio slab de la microfon. Circuitul are un câștig maxim pentru a amplifica eficient semnalul audio.
Conexiunea de tranziție acționează ca un terminal de intrare și ieșire, cu terminalul emițător pentru ambele.
Pe măsură ce valoarea rezistorului-capacitor crește odată cu câștigul din circuit, asigurați-vă că nu există semnale de intrare. Scopul este de a asigura că amplificatorul rămâne inactiv. Cu toate acestea, în acest caz, circuitul este un circuit cu tranzistor, asigurându-se că tensiunea de ieșire este jumătate din tensiunea totală din curs în timpul inactivității.
O schemă de circuit a amplificatorului
iii. Circuit AGC-AGC + amplificator
Vom utiliza un amplificator cu reacție negativă cu reacție suplimentară pe pinul pozitiv. Prin urmare, câștigul va depinde, de asemenea, de conexiunea circuitului pe pinul pozitiv.
.
Pe partea pozitivă, tranzistorul cu efect de câmp poate funcționa fie ca o rezistență de tensiune variabilă, fie ca un tranzistor.
Condensatorul (C1) semnalează de la amplificatorul operațional la baza tranzistorului într-un circuit cu toate componentele. În consecință, R2 și C2 ajută la convertirea energiei de curent alternativ în curent continuu.
Mecanismele de lucru ale lui C2, R4 și Q1 sunt foarte asemănătoare cu o diodă monofazată. Tensiunea de ieșire este direct proporțională cu ieșirea amplificatorului.
Schema de circuit a amplificatorului cu intrare și ieșire audio
Tensiunea de alimentare la poarta FED facilitează conductivitatea reciprocă, acționând ca o rezistență variabilă de tensiune. În acest spirit, dacă tensiunea de poartă crește, rezultă mai multă conducție, scăzând astfel câștigul receptorului. Dacă tensiunea de poartă scade, aceasta reduce conducția de la masă la pinul pozitiv, crescând câștigul amplificatorului. În acest spirit, dacă tensiunea de poartă crește, rezultă mai multă conducție, scăzând astfel câștigul receptorului.
Dacă tensiunea este ignorabilă, nu va exista conducție pe pinul pozitiv. Rezultatul va fi că circuitul va acționa ca un amplificator cu reacție negativă.
Într-o astfel de stare, putem folosi formula G = – (R2 / R1) dB pentru măsurarea amplitudinii pentru a ne asigura că câștigul este la maxim.
Urmăriți acest videoclip pentru a înțelege mai bine și pentru a vedea o demonstrație a sistemului în funcțiune.
5. Circuit AGC-Aplicații ale AGC
Cea mai extinsă utilizare a AGC-ului este în receptoarele AM. Acesta este util în multe receptoare radio moderne pentru a regla semnalele audio. Fără acest sistem ar exista un sistem de amplificare liniară în care semnalele audio ar fluctua în funcție de intensitatea semnalului.
Receptoarele FM folosesc, de asemenea, sistemul AGC pentru a preveni supraîncărcarea cu semnale mai robuste.
Sistemul este util în sistemele radar, deoarece ajută la reducerea contribuției la zgomot prin reducerea ecourilor nedorite.
Sistemul ajută la reducerea raportului semnal/zgomot la înregistrarea audio. Există un zgomot mai proeminent atunci când nivelul semnalului de intrare al dispozitivului audio este scăzut.
În astfel de cazuri, AGC poate fi o alternativă la înregistrarea de înaltă fidelitate, deoarece reduce câștigul pe măsură ce semnalul crește.
un cartuș de bandă de emisie
(Source: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broadcast_tape_cartridges.jpg )
Efectele AGC se aplică, de asemenea, înregistrărilor telefonice. Sistemul ajută la înregistrarea ambelor părți ale unei conversații pentru o performanță optimă a funcției de înregistrare a apelurilor.
Sistemul este, de asemenea, esențial în dispozitivele de reglare a câștigului operate de voce (Vogad). Acesta este un tip de amplificare a microfonului care reduce gama dinamică.
Vogad se află, de asemenea, în sisteme de transmisie radio, deoarece necesită o mare varietate de semnale și transmite semnele într -un interval acceptabil.
În biologie, AGC este mai proeminent în domeniul senzorial. Un exemplu este sistemul vizual al vertebratelor care folosește reglarea calciului la nivelurile de lumină vizionate.
Cel mai bine ar fi să țineți cont de faptul că condițiile climatice au impact asupra condițiilor de semnal în sistemul AGC.
Conclusion
Am văzut pe scară largă cum se întâmplă reglarea puterii semnalului în sistemul AGC. Deci acum înțelegeți ce se întâmplă în diferitele etape de amplificator. Dacă decideți să încercați să puneți teoria în practică, acum aveți toate informațiile necesare pentru a testa sistemul în diferite condiții de semnal. Pentru mai multe informații cu privire la circuit sau o sursă pentru aceste componente, contactați -ne.