Attiny85 este un singur cip cu performanțe ridicate, dar folosește o putere scăzută. Dispozitivul se bazează pe o arhitectură RISC avansată. Acest microcontroller Attiny85 este tipic datorită dimensiunilor mici și caracteristicilor sale frumoase.
Acest articol discută despre configurația, utilizările și caracteristicile ATTY85 PIN.
1. Ce Este Attiny85?
Un Attiny85 este un microcontroller cu 8 pini. Acest dispozitiv electric vine în două pachete. În esență, funcționează prin interfațarea și controlul diferitelor senzori și dispozitive. De asemenea, acest dispozitiv este eficient, deoarece are un consum redus de energie.
În special, microcontrolerul Attiny85 are un cronometru de pază. Cronometrul de pază este o caracteristică de siguranță care funcționează în sisteme încorporate și automatizate. Prin urmare, microcontrolerul este foarte fiabil în proiectele moderne.
(un microcontroller computer.)
2. Configurare pin Attiny85.
(Diagrama schematică ATTINY85 PINOUT)
Putere.
Acest dispozitiv are un total de 8 pini. Din acești pini, doar doi sunt pini de putere: VCC și GND. VCC este pentru intrarea de putere, în timp ce GND este terenul comun. Respectiv, pinul 4 și 8 sunt VCC și GND.
Oscillator/ceas.
Microcontrolerul vine cu o frecvență oscilatoare internă de 8 MHz. Cu toate acestea, cu această frecvență de ceas, Attiny85 poate extinde ceasul intern până la o frecvență de 20 MHz. Deci, pentru a realiza această proprietate, trebuie să conectați ceasul intern la pinul 2 (PB3) și PIN 3 (PB4). De asemenea, PB3 este XTAL1/CLKI, în timp ce PB4 este XTAL2/CLKO.
Intrare/ieșire digitală.
În special, fiecare pin din acest dispozitiv este un știft de intrare/ieșire în afară de pinii de alimentare. Cu toate acestea, trebuie să subliniați mai întâi ce PIN servește ce funcție în codul programului de aplicație. Pinii I/O sunt PIN5, PIN6, PIN7, PIN2, PIN3 și PIN1. De asemenea, puteți numi aceste pini GPIO5, GPIO6, GPIO7, GPIO2, GPIO3 și GPIO1.
(cip de calculator)
Întrerupe.
Puteți utiliza o întrerupere externă atunci când aveți nevoie de atenția microcontrolerului. Ignorați toate alte instrucțiuni pentru a obține funcția de întrerupere. În plus, puteți controla întreruperea externă folosind orice buton manual sau o ieșire a senzorului. De asemenea, Attiny85 are un singur pin de întrerupere numit INT0, reprezentat de pinul 7.
SPI
În comunicarea în serie, un microcontroler Attiy85 poate funcționa cu alte dispozitive prin protocolul SPI. Cu toate acestea, un singur dispozitiv poate utiliza protocolul SPI. Se întâmplă adesea atunci când aveți comunicare SPI și trebuie să programați microcontrolerul. În special, pinii SPI din acest microcontroller sunt pin5, pin6, pin7 și pin1. În mod similar, consultați pinii ca Mosi, Miso, SCK și DW.
Cel mai important, toate cei patru pini au operații diferite. Pinii MOSI trimit date de la controler în timp ce MISO primește datele transmise. SCK servește ca semnal de ceas. În timpul programării, firul de depanare (DW) își începe funcționarea.
I²C
Respectiv, SDA (date) și SCL (ceas) sunt numele pinilor I²C reprezentate de pinul cinci și pinul 7. I²C este un protocol de comunicare. Cu alte cuvinte, funcționează atunci când o singură linie primește datele trimise i², în timp ce o altă linie trimite un puls de ceas (C). Important, această caracteristică menține sincronizarea datelor în funcție de timp.
Temporizator.
Acest microcontroler are, de asemenea, de două ori care funcționează prin numărarea impulsurilor. Ceasul intern poate funcționa atât Timer One, cât și Timer 2. Cu toate acestea, ceasul extern poate utiliza doar temporizatorul 0. Pinul 7 reprezintă temporizatorul 0, denumit și T0.
Comparator analogic.
Attiny85 are un comparator analogic intern care poate compara un semnal analogic. Pinul 5 și pinul 7 sunt cunoscuți ca AIN0 și, respectiv, AIN1. Acești pini sunt pinii comparatorului analogic.
Convertor analogic-digital.
Pinii 1, 7, 3, 2 și 5, cunoscuți ca ADC0, ADC1, ADC2, ADC3 și, respectiv, Vref, sunt convertoare analog-digitale. De asemenea, microcontrolerul attiny85 are patru canale de intrare analogică. Convertorul analog-digital transformă fiecare canal de intrare într-o ieșire digitală pe 10 biți.
Reset.
În cele din urmă, microcontrolerele au un pin de resetare internă și externă. Prin urmare, puteți efectua acțiunea de resetare fie din software-ul programatorului, fie din fișa exterioară.
(un microcontroler cu opt pini).
3. Caracteristicile Attiny85.
Dispozitivul are o arhitectură CPU RISC pe 8 biți și o memorie flash de 8k octeți pentru microcontroler.
În al doilea rând, este un dispozitiv de interfață cu opt pini, cu o frecvență a CPU cuprinsă între 0-20mHz.
În al treilea rând, attiny85 are 2 PWM, 4 canale ADC pe 10 biți și un singur canal I²C, întrerupere, comparator și un canal de comunicare SPI.
În plus, dispozitivul are un interval de tensiune de funcționare de 4,5V-5,5V și o temperatură de funcționare de -55⁰C-+125⁰C.
În plus, microcontrolerul are o alimentare maximă de 40mA prin pinii de intrare și 200mA prin pinii de alimentare.
În cele din urmă, attiny85 are o SRAM de 256 de octeți și o EEROM de 512 octeți lipsită de o interfață UART, LAN, CAN și DAC.
(un microcip cu angrenaje vizibile).
4. Cum se utilizează attiny85?
Fiecare microcontroler execută un program de aplicație prezent în memoria sa. Așadar, pentru a utiliza eficient un microcontroler, asigurați-vă că scrieți un program pe care microcontrolerul îl va prelua din memoria sa.
Fără acest program, controlerul va rămâne inactiv.
5. Aplicații ale attiny85.
Puteți utiliza attiny85 în;
Sisteme de interfață periferică.
Driver.
Plăci de dezvoltare.
Sistema de controls industrial.
Sisteme încorporate, cum ar fi automate de vending și mașini de cafea.
Măsurători și manipulatoare de semnale analogice.
SMPS și sisteme de reglare a puterii.
Unități de afișare.
Proiecte pentru hobby-uri.
(Proiect electronic DIY cu microcontroler și alte componente electrice).
Rezumat
Sperăm că acest articol v-a ajutat să învățați despre microcontrolerul attiny85. Pentru mai multe informații referitoare la acesta sau la oricare dintre articolele noastre, nu ezitați să ne contactați.